Stratonikeia Turu Geri Dön


Genel Bilgi


Stratonikeia, Muğla İli, Yatağan İlçesi’nin 7 km batısında, Eskihisar Mahallesi sınırları içinde yer almaktadır. Antik kent Yatağan-Milas yeni karayolunun kenarındadır.

Stratonikeia antik kentinin büyüklüğü yaklaşık 3600m uzunluğundaki sur duvarlarından kolayca anlaşılabilmektedir. Ancak kent içinde sadece belirli yapılarda kazılar yapılmıştır. Bu nedenle, kent bütünü genel anlamda bilinmekle birlikte, açığa çıkarılan yapı sayısı oldukça sınırlıdır. M.Ö. 281 yılından sonra, kısa bir süre içinde Seleukos kralı I. Antiokhos tarafından, önceden üvey annesi ve sonrasında eşi olan Stratonike adına bu kentin adı değiştirilmiştir. Stratonikeia ve içinde bulunduğu bölge, Hellenistik Dönem boyunca, Seleukos, Ptolemaios, Makedonyalılar, Rodos ve Roma arasında el değiştirmiştir. Roma İmparatorluk Dönemi boyunca hep önemini koruyan kent, devamlı bir gelişim ve imar faaliyeti içinde olmuştur. Erken İmparatorluk Dönemi ve M.S. 2. yy’daki yapılaşmadan en iyi şekilde yararlanmasını bilmiştir. Bizans Dönemi’nde Stratonikeia Piskoposluğu bölgedeki diğer kentler gibi Aphrodisias’a bağlıdır.

Kalıntılardan da anlaşılacağı gibi Stratonikeia Antik Dönem ile Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi yapı ve kent dokusunun birlikte görülebileceği nadir yerlerden birisidir. Farklı dönemlere ait pek çok yapının iç içe olması, kenti gezecekler için bulunmaz bir fırsattır. Antik kentteki tarihi yapıların tamamı, Osmanlı Dönemi taş döşeli yollarda yürüyerek gezilebilmektedir. Stratonikeia’da farklı dönemlere ait tüm yapılar yazıtlarla kesin olarak tarihlenebilmektedir.

Lagina'da ve Stratonikeia bouleuterionu duvarlarında halen mevcut olan yazıtlardan öğrendiğimize göre, bu iki kent birbirlerine kutsal bir yol ile bağlanmıştır.

Lagina kutsal alanında propylon (anıtsal giriş kapısı), kutsal yol, altar (kurban ve sunak yeri), peribolos (kutsal alanı çevreleyen duvar), Dorik Stoalar ve Hekate tapınağı bulunmaktadır. Kutsal alan, aynı zamanda Stoaların arka duvarını oluşturan iki metre yüksekliğe kadar ayakta kalmış duvarlarla çevrilidir.

Seleukos kralları büyük imar çalışmaları ile Lagina kutsal alanını dini merkez ve buraya 11 km. uzaklıktaki Stratonikeia kentini de bölgenin siyasi merkezi yapmıştır.

Tur Programı


Sabah erken saatlerde otelden Yatağan’a doğru hareket. Yaklaşık 1 buçuk saat sürecek keyifli yolculuğumuzun ardından Stratonikeia Antik Kenti’ne varış. Rehberimiz eşliğinde hem antik kalıntıları hem de Beylikler Dönemi Türk mimari özelliklerini barındıran, açık hava müzesi özelliğindeki kentin gezisi. Kent gezisi sonrasında öğle yemeği. Öğle yemeği sonrasında Stratonikeia antik kentinin kutsal alanı Lagina Hekate Tapınağı’na hareket. Burada kazı çalışmalarını başlatan, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin kurulmasını sağlayan, ilk Türk arkeoloğu Osman Hamdi Bey’in kazılar sırasında konakladığı, günümüzde müzeye çevrilen evinin ziyareti. Gezilerin sonrasında keyifli bir yolculukla otele transfer.

Fiyata Dahil Olanlar


Programda belirtilen tüm gezi, aktivite ve ziyaretler,
Özel araçlar ile programda belirtilen tüm transfer ve tüm ulaşımlar,
Yerel restoranda öğle yemeği,
Programa dahil olan geziler esnasında Profesyonel rehberlik hizmeti,
Geziler dahilinde belirtilen tüm müze ve ören yeri giriş ücretleri.

Fiyata Dahil Olmayanlar


Öğle yemeğinde alınan içecekler,
Kişisel harcamalar.

Detaylar


Turun Süresi
:
Tam gün

Fiyatlar


2 Kişilik Katılımda
:
/ kişi
3 Kişilik Katılımda
:
/ kişi
4 Kişilik Katılımda
:
/ kişi
* Tur fiyatları kişi başıdır
* 3-11 yaş arası çocuklar %50 indirimlidir

İletişime Geçin





İletişime Geçin